Natural versus ecologic : în ce constă diferenţa?

Natural versus ecologic : în ce constă diferenţa?

Mass-media ne-a învăţat să citim etichetele produselor înainte să le cumpărăm. Pe multe dintre acestea este trecut însemnul „Natural” sau „Ecologic”. Întrebările sunt „Există o diferenţă între cele două etichete?” şi „Ce reprezintă fiecare dintre acestea?”.

Răspunsurile sunt destul de clare.

Natural

În general, produsele naturale sunt produse care nu conţin aditivi, cum ar fi conservanţi sau coloranţi artificiali. Cu toate acestea, în ciuda largei utilizări a cuvântului “natural”, se recomandă evitarea folosirii termenului din cauza ambiguităţii acestuia. “Natural” exprimă, în mod nejustificat, faptul că un produs este de o calitate sau de o siguranţă superioară, comparativ cu alte produse, dar nu există reguli precise care să urmărească acest lucru. Astfel, dacă un produs are în componenţa sa cel puţin un ingredient derivat din surse naturale, poate fi numit „natural”, pe când produsele ecologice au în compoziţie, potrivit legii, cel puţin 95% ingrediente ecologice. Aceasta înseamnă plante care au fost cultivate pe terenuri ecologice, pe care nu a fost aplicat nici un îngrăşământ chimic, iar planta culeasă a fost supusă macerării fără a i se aplica procedee chimice.

Un produs natural trebuie să nu conţină ingrediente artificiale sau sintetice sau aditivi de culoare, aromă sau orice ingredient care în mod normal „nu este aşteptat”. Astfel, limonada îndulcită cu suc de sfeclă de zahăr nu poate fi denumită produs natural. În plus, orice produs alimentar căruia i s-a adăugat caramel, paprika sau culoare (cum ar fi culoarea portocalie a brânzei), nu poate purta sigla de „natural”.

Ecologic

Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi erbicidelor este interzisă cu desăvârşire. Pentru ca un aliment sau o băutură să poartă denumirea de “ecologic”,”bio” sau „organic”, trebuie urmat un set de reglementări stricte. Instituţiile specializate urmăresc îndeaproape îndeplinirea acestor standarde (de la seminţele plantei pînă la produsul finit) de către orice companie care vrea să comercializeze produsele sub sigla de “ecologic”. În cazul produselor care poartă denumirea de “natural” nu există o legislaţie care să ceară asemenea reglementări.

Alimentele ecologice sunt produse de agricultori care promovează utilizarea resurselor regenerabile şi conservarea solului şi a apei, îmbunătăţind calitatea mediului pentru generaţiile următoare. Produsele ecologice de origine animală provin de la animale cărora nu le-au fost administrate antibiotice sau hormoni de creştere. Produsele ecologice sunt produse fără a fi utilizate pesticide convenţionale, îngrăşăminte cu ingredient sintetice sau nămoluri provenite de la staţiile de epurare sau radiaţii ionizate. Pentru ca un produs alimentar să poarte sigla bio, trebuie ca acesta să conţină ingrediente organice în proporţie de cel puţin 95%, iar în cazul cosmeticelor se cere un conţinut minim de ingrediente organice de 70%. Un produs ecologic alimentar poate fi compus din ingrediente a căror provenienţă este 100% ecologică. Aceste produse sunt premium şi se plasează în topul produselor bio având un nivel al calităţii foarte înalt.

De asemenea, înainte ca un produs să fie etichetat drept “ecologic”, o instituţie specializată, acreditată în domeniu, inspectează ferma unde sunt crescute plantele, pentru a se asigura că agricultorul respectă toate normele necesare pentru a îndeplini standardele cerute.

Ce reprezintă un certificat ecologic şi de ce este acesta important?

Instituţiile de certificare acţionează în conformitate cu anumite standarde internaţionale stricte. Întregul proces de producţie, de la seminţele plantei şi până la produsul final, este atent monitorizat: creşterea plantelor, recoltarea, depozitarea, transportul şi procesarea acestora.

Pentru a primi sigla de certificare ecologică a unei instituţii, este obligatoriu ca fiecare etapă de producţie să fie în acord cu standardele internaţionale recunoscute. Toate produsele comercializate de firma Biosens sunt certificate de instituţii sau organisme de certificare recunoscute.

O recomandare sănătoasă ar fi să alegem produsele de care avem nevoie „cu capul” şi nu „cu ochii”. Mai ales când suntem atraşi de alimentele industriale.