Beneficiile fructelor goji

Beneficiile fructelor goji

Numit şi fructul longevităţii, goji este recunoscut ca fiind un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate.

Deoarece abundă în proteine, vitamine (A, C, B1. B3, B5), minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, zinc), fibre, aminoacizi, fructele goji au multe efecte benefice pentru organism:

Sunt o sursă importantă de antioxidanţi care încetinesc îmbătrânirea pielii
Scad colesterolul rău
Previn degradarea vederii, datorită conţinutului bogat în betacaroten, luteină şi zeaxantină
Sunt bune pentru persoanele anemice, deoarece au un conţinut ridicat de fier şi fibre
Cresc imunitatea deoarece sunt bogate în polizaharide
Ajută sistemul endocrin, reglând nivelul hormonal
Întăresc oasele şi ligamentele datorită conţinutului ridicat în minerale, în special calciu protejează sănătatea oaselor.

Fructele goji se cultiva de sute de ani si cresc pe tufisuri de aproximativ 2 metri înaltime. Recoltarea se face în perioada iulie-octombrie, prin scuturarea tufisurilor- nu se ating cu mâna pentru a nu-si pierde culoarea.
Fructele goji se pot manca proaspete sau uscate, în amestecuri, preparate si bauturi (suc sau ceai).
Sucul de goji ob inut prin extragere la rece este alternativa sanatoasa la fierberea ţ fructelor în ceai,
deoarece conserva maximul de proprietati benefice.
Consumul zilnic recomandat este de cca.10-30 g, dar se poate consuma oricât fara efecte negative.
Reduce nivelul glicemiei si al colesterolului si protejeaza sanatatea stomacului.
Efectele folosirii acestui fruct se simt cel mai bine prin consum proaspat sau uscat, fara prelucrarea termica aferenta gatitului. Se spune ca un pumn de fructe consumat dimineata asigura o buna dispoziţie pentru restul zilei.
Pentru diversificare, goji se poate adauga în iaurtul cu cereale. O alta reteta sanatoasa este salata de goji cu felii de mere, nuci, seminte de pin si de floarea –soarelui, alaturi de alte fructe preferate. Aceasta compoziţie poate fi trecuta prin blender si pasta rezultata se poate transforma –prin congelare- într-o
îngheţata delicioasa.
Este recomandata folosirea fructelor goji de catre femei, mai ales pentru evitarea greţurilor în primele 3 luni de sarcina si pentru diminuarea efectelor menopauzei. Femeile din China consuma supa de gaina preparata cu legume si fructe uscate de goji dupa fiecare perioada de menstruatie. Se pare ca aceasta reteta face minuni pentru menţinerea unui aspect frumos si tanar.
Fructele proaspete sau uscate se pot adauga în compoziţia diverselor preparate culinare, în funcţie de gusturi si de imaginaţie.
Este important de reţinut ca ele nu fac minuni prin simplul consum, ci alaturi de un stil de viaţa adecvat, ce include o dieta cu multe cruditaţi, apa şi aer curat, precum şi mişcare frecventa.
http://www.ecologicbioshop.ro/produse/categorie-produs/produse-alimente-bio/superfructe